Numele După Divorț

Numele După Divorț.La desfacerea căsătoriei se pune deseori și problema legată de numele după divorț. Evident, discuția are sens doar dacă la căsătorie soții și-au schimbat numele de familie purtat anterior.

Cuprins:
Ce nume pot purta soții când se căsătoresc?
Numele după divorț.
Motive întemeiate pentru a păstra numele după divorț.
Vreau să păstrez numele după divorț ca să am același nume cu copilul meu!
În cât timp trebuie schimbat buletinul?
Ce sancțiuni se aplică dacă nu buletinul nu este schimbat la timp?
În ce legi scrie despre numele după divorț?
Jurisprudență cu privire la numele după divorț.

 

 

Numele după divorț.

La desfacerea căsătoriei, cu privire la numele după divorț, există următoarele opțiuni:

  • păstrarea numelui – ipoteza în care soții se înțeleg în această privință: soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei;
  • păstrarea numelui – ipoteza lipsei unei înțelegeri între soți: pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unui acord în acest sens;
  • revenirea la numele anterior căsătoriei – dacă nu a intervenit o înţelegere cu privire la numele după divorț sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei.

Motive întemeiate pentru a păstra numele după divorț.

Ei, bine, situația nu este clar și cu liniuță de la capăt reglementată, iar practica a dat soluții diferite, așa că nu există un răspuns universal valabil, iar judecătorii vor aprecia de la caz la caz cu privire la numele după divorț. Adică legiuitorul nici nu a indicat care sunt motivele temeinice și nici criterii clare, punctuale, de stabilire a acestora.

Totuși, în mod aproape unanim, s-a apreciat că sunt considerate motive întemeiate pentru a păstra numele după divorț: notorietatea profesionalăactivitatea publicistică, iar odată cu noul Cod civil s-a introdus pe listă, în mod oficial, și interesul superior al minorului.

Vreau să păstrez numele după divorț ca să am același nume cu copilul meu!

Este acesta un motiv suficient pentru a păstra numele după divorț?

Deși există o decizie foarte interesantă a Curții Constituționale (o găsiți mai jos), practica este și aici împărțită și, din păcate, nimeni nu vă poate oferi un răspuns sigur.

Din nou, instanța va hotărî cu privire la numele după divorț în funcție de cererile și probele din fiecare caz în parte.

În cât timp trebuie schimbat buletinul?

Bun, deci s-a finalizat divorțul și s-a hotărât schimbarea numelui.

În acest caz, în 15 zile de la primirea certificatului de divorț de la notar sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de divorț, dacă acesta a avut loc pe cale judecătorească, trebuie să vă schimbați cartea de identitate dacă s-a schimbat numele după divorț  (art. 19 din O.U.G. nr. 97/2005).

Ce sancțiuni se aplică dacă nu buletinul nu este schimbat la timp?

Dacă s-a schimbat numele după divorț și nu vă preschimbați actul de identitate, riscați o amendă contravențională între 40 și 80 de lei, conform art. 43 din O.U.G. nr. 97/2005.

În ce legi scrie despre numele după divorț?

Art. 282 Cod civil – Alegerea numelui de familie (la căsătorie)

Viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un soţ poate să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.

 Art. 383 Cod civil – Numele de familie după căsătorie (numele după divorț)

(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.

(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei.

(3) Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei.

Ordonanța de urgență nr. 97 din 14 iulie 2005

privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Articolul 19 (1) Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor eliberează un nou act de identitate în următoarele cazuri: b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, data ori locul nașterii, iar în cazul titularului unei cărți electronice de identitate, și prenumele părinților;

(2) Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate, în condițiile art. 15 și 16, după cum urmează:

b) în termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situațiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-j);

Articolul 43 Constituie contravenții și se sancționează după cum urmează: b) nerespectarea dispozițiilor art. 12 alin. (2), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2), art. 39 și 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei.

 

CITESTE MAI MULT AICI

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

© 2024 Divort TV un proiect Tatal.ro 0745150894 avocat Coltuc Marius - WordPress Theme by WPEnjoy
Exit mobile version