Cum divortez în 2024 în România

Cum divortez în 2024 în România. Va raspunde avocat Coltuc Marius Vicentiu, Asociatia tatilor din Romania tatal.ro

Cum divortez în 2024 în România

În România, există două modalități de a divorța:

Divorțul prin acordul părților

Divorțul prin acordul părților este cea mai simplă și mai rapidă modalitate de a divorța. În acest caz, ambii soți trebuie să fie de acord cu divorțul și să se pună de acord asupra tuturor aspectelor legate de divorț, inclusiv:

  • Custodia copiilor
  • Pensia alimentară pentru copii
  • Revendicări patrimoniale

Odată ce soții ajung la un acord asupra tuturor acestor aspecte, aceștia pot depune o cerere de divorț la instanță. Cererea trebuie să fie însoțită de o declarație scrisă a soților, în care aceștia își exprimă acordul cu privire la divorț și la toate aspectele legate de acesta.

Instanța va analiza cererea și, dacă este de acord cu acordul soților, va pronunța divorțul.

Divorțul din culpă

Divorțul din culpă este o modalitate mai complexă și mai lungă de a divorța. În acest caz, unul dintre soți trebuie să dovedească că celălalt soț este vinovat de destrămarea căsătoriei.

Vinovatarea unui soț poate fi dovedită prin următoarele fapte:

  • Condamnarea soțului vinovat pentru o infracțiune gravă
  • Comportamentul adulter al soțului vinovat
  • Abuza fizică sau psihică a soțului vinovat asupra celuilalt soț
  • Negarea de alimente sau locuință celuilalt soț

În cazul divorțului din culpă, instanța va acorda despăgubiri celuilalt soț, dacă acesta a fost prejudiciat de comportamentul soțului vinovat.

Procedura de divorț

Procedura de divorț începe cu depunerea unei cereri de divorț la instanță. Cererea poate fi depusă de către unul sau ambii soți.

Cererea de divorț trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

  • Certificatul de căsătorie
  • Actul de identitate al soților
  • Declarație scrisă a soților, în cazul divorțului prin acordul părților

Instanța va analiza cererea și va stabili data primului termen de judecată. La primul termen de judecată, instanța va încerca să concilieze soții. Dacă soții nu se pot concilia, instanța va continua cu procesul de judecată.

În cazul divorțului prin acordul părților, instanța va pronunța divorțul, fără să mai fie necesară o perioadă de reflecție.

În cazul divorțului din culpă, instanța va acorda un termen de reflecție de 30 de zile. În această perioadă, soții pot încerca să se împace. Dacă soții nu se împacă în termenul de reflecție, instanța va pronunța divorțul.

Costurile divorțului

Costurile divorțului variază în funcție de modul în care se realizează divorțul. În cazul divorțului prin acordul părților, costurile sunt mai mici decât în cazul divorțului din culpă.

În cazul divorțului prin acordul părților, costurile sunt determinate de onorariul avocatului, care variază în funcție de experiența și pregătirea avocatului.

În cazul divorțului din culpă, costurile sunt mai mari, deoarece includ și onorariul avocatului, precum și taxele de timbru și de timbru judiciar.

Recomandări

Este recomandat să apelați la un avocat atunci când doriți să divorțați. Avocatul vă poate oferi consiliere juridică și vă poate reprezenta în fața instanței.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

© 2024 Divort TV un proiect Tatal.ro 0745150894 avocat Coltuc Marius - WordPress Theme by WPEnjoy
Exit mobile version