Copilul dupa divort (Asociatia Tatal.ro)

Copilul dupa divort (Asociatia Tatal.ro)

Comportamentul copilului dupa divort

In functie de varsta copiii se comporta diferit.
  • Copiii intre 3 si 5 ani pot manifesta reactii ca  atasament intensificat, spaima, regresie(de ex: incepe sa-si suga degetele, apare  enurezisul nocturn), teama de separare (de ex: copilul nu vrea sa ramana la bunici, la gradinita, plange de dureri de cap, stomac, poate aparea insomnia). Daca aceste simptome devin permanente, atunci trebuie sa consultati un psiholog.Din cauza faptului ca nu se poate acomoda cu aceasta situatie si in functie de cum sunt pledate cauzele divortului in fata copilului, acesta isi poate idealiza un parinte, de obicei pe cel cu care sta, in timp ce pe celalalt il gaseste vinovat.
  • Copiii intre 6-8 ani constientizeaza ce li se intampla, insa nu isi dau seama de efectele pe care le poate avea divortul. Deseori nu isi pot controla reactiile de tristete si suparare neexprimata, de dor dupa parinte care ii lipseste. Sunt caracterizati de reactii ca  teama de  refuz, performanta negativa la scoala, izolare, comportament agresiv cu copii de aceeasi varsta,  autoaprecierea scazuta. Copiii pot nega ca parintii divorteaza, se comporta ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, avand un comportament obsesiv-compulsiv (crize de plans,  cosmaruri, teama specifica, ticuri), fantezie  incapatanata sa ii impace pe parinti.
  • Copiii cu varsta cuprinsa in intervalul 9-12 ani sufera atunci cand li se destrama caminul, manifestand tulburari comportamentale ca manie intensiva, rusine, probleme de identitate, despresie, dificultati de concentrare. De asemenea acestia acuza probleme cu somnul, accese de furie, trecand repede de la o stare la alta: de la extaz la depresie. Daca problemele nu sunt rezolvate, le pot fi afectate viata sociala si rezultatele scolare.
  • Adolescentii (13-18 ani). Desi sunt mai mari, adolescentii sunt la fel de vulnerabili ca si copiii mai mici. Pe langa accesele de furie, dezamagire, tristete, neliniste, complexe, ingrijorari referitoare la propria imagine, pot aparea probleme serioase ca fuga acasa, chiulul de la scoala, refugiul in mancare, dependenta de alcool, tigari, chiar si abuzul de droguri.

Divort = Surplus de kilograme

Divortul este un factor care faciliteaza obezitatea, deoarece aceasta poate debuta intr-un astfel de moment dificil de depasit. Kilogramele in plus pot semnifica faptul ca: poate ascunde tensiuni familiale, tristete neexprimata, poate sa fie singura modalitate de exprimare a anxietatilor de separare de parinti. Se intampla foarte des ca parintele sa fie mult mai protectiv cu copilul, sa-i ofere mancare, atunci cand copilul a mancat deja, sa-l recompenseze cu mancare.
Chiar daca si parintii sufera din cauza separarii, ei cunosc foarte bine cauzele separarii, un adult are mai multe modalitati sa prelucreze suferintele, sa-si exprime sentimentele si sa gaseasca o solutie.
Copiii nu sunt asa, ei simt ca lucrurile nu merg bine, sufera din cauza certurilor si a tensiunii din familie. Ei nu stiu si nu inteleg exact ce se intampla: Ei sunt cei care au provocat problema? Tata sau mama a facut ceva rau? Pe cine nu va trebui sa iubeasca, pe mama sau pe tata?.  Intrebarile acestea  ii pun pe copii pe ganduri, fapt ce va duce la o maturizare prematura.

Cum ne putem ajuta copilul?

    1. Divortul nu este un subiect tabu, nu tineti acest lucru secret! E mai bine sa discutati despre probleme decat sa-i lasati pe copii cu gandurile si cu ideile preconcepute; oricum ei vor banui ce se intampla.
    2. Dati-le explicatiile necesare fara a-l judeca pe celalalt parinte, fara jigniri, chiar daca sunteti suparati si dezamagiti (niciodata nu ii spuneti copilului: “divortam pentru ca tatal tau este un…..”). Copilul are nevoie de ambii parinti, el nu face diferenta mare intre parinti in ceea ce priveste afectiunea (“Eu trebuie sa il iubesc tati mai putin, pentru ca mami zice ca….“). Este important ca si copiii sa mentina o relatie stransa si sigura cu ambii parinti. Parintii ii pot ajuta pe copii sa treaca mai usor peste aceasta perioada: prin raspunsurile date in mod deschis si onest la intrebarile puse de copil.

  1. Copilul are nevoie de stabilitate, de aceea, daca aveti posibiliate, nu faceti mari schimbari in viata copilului dupa divort, pentru copiii mici este important sa dorma in acelasi pat, in aceeasi loc.
  2. Referitor la viitor, cercetarile au dovedit: copii se descurca mai bine daca parintii coopereaza in ceea ce ii priveste pe ei. Nu evitati discutia despre tata/mama, dimpotriva!  Aratati-i poze, povestiti despre tata/mama in cazul in care copilul vrea sa stie mai mult despre relatie. Nu trebuie sa ascundeti nimic de copii, daca ei intreaba. Dati un raspuns corect, scurt si obiectiv: “Eu am simtit ca…, am gandit ca asa era mai bine”.E mai bine sa ii dati un raspuns, decat sa va lasati copilul cu o privire inspaimantata.
  3. Consecintele divortului se pot vindeca numai daca parintii nu distrug valorile celuilalt in fata copilului si amandoi sunt de acord cu “Noi parintii nu mai putem sa traim impreuna, dar te iubim in aceeasi masura si suntem la fel de responsabili  pentru tine ca si inainte”.
  4. Pentru copiii mici sunt foarte utile povestile terapeutice pentru a prelucra evenimentele, temerile. In cazul adolescentilor e mai bine daca discutati mult mai mult cu ei, ii incurajati sa povesteasca ceea ce simt. Ii puteti orienta catre consilierul de la scoala sau la psiholog.

NE PUTETI SCRIE PE https://tatal.ro/

2 Comments

  1. Vreau sa divortez si am un copil,
    Nu vreau sa divortez,
    Cand e momentul sa divortezi,
    Divort rapid,
    Unde se poate divorta mai repede,
    Divort rapid la notar,
    Sa divortez sau nu,
    Drepturile femeii la divort,

    Sunt într-o situație în care vreau să divorțez și am un copil.
    Divorțul nu este o opțiune pentru mine în acest moment.
    Când este momentul potrivit să divorțez?
    Aș vrea să obțin un divorț rapid și eficient.
    Există vreun loc unde se poate obține un divorț mai rapid?
    Am auzit că un divorț rapid la notar poate fi o opțiune.
    Este o decizie dificilă să decid dacă să divorțez sau nu.
    Când vine vorba de drepturile femeii la divorț, este important să fie protejate și respectate.
    Drepturile femeii la divorț trebuie să fie luate în serios și respectate.
    Dacă am un copil, ce implicații are acesta în procesul de divorț?
    Vreau să divorțez, dar mă îngrijorează modul în care acest lucru va afecta copilul meu.
    Înainte de a lua decizia de a divorța, trebuie să ia în considerare toate opțiunile disponibile.
    Când nu mai există dragoste într-o căsătorie, este important să iei măsuri pentru a evita durerea și suferința pe termen lung.
    Divorțul nu este niciodată o decizie ușoară și trebuie să fie luată cu multă atenție.
    Când vine vorba de divorț, este important să fie onest și deschis cu partenerul tău.
    Nu este niciodată prea târziu pentru a pune capăt unei căsătorii nesatisfăcătoare.
    Un divorț poate fi un proces dificil și complicat, mai ales atunci când există un copil implicat.
    Trebuie să fiți pregătit pentru orice implicări financiare care ar putea apărea în procesul de divorț.
    În cazul unui divorț, este important să ai un plan și să îți asumi responsabilitatea pentru viitorul tău.
    Odată ce ai luat decizia de a divorța, trebuie să fii ferm și hotărât să îți duci la capăt planul.
    Este important să iei în considerare toate implicațiile unui divorț atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.
    Când vine vorba de divorț, nu ar trebui să te simți judecat sau stigmatizat.
    Este important să discuți cu un avocat specializat în divorț pentru a înțelege toate opțiunile disponibile.
    Odată ce ați decis să divorțați, este important să aveți un suport emoțional puternic din partea familiei și prietenilor.
    Drepturile tatălui în cazul unui divorț trebuie să fie respectate și luate în considerare.
    Este important să ai o comunicare eficientă cu partenerul tău în cazul unui divorț.
    Divorțul poate fi o oportunitate de liberare

  2. Divorțul este o experiență dificilă pentru toată lumea implicată, inclusiv pentru copii. Copiii pot reacționa la divorț în moduri diferite, în funcție de vârsta, personalitatea și nivelul de maturitate emoțională.

    Reacțiile comune ale copiilor la divorț includ:

    Tristețe: Copiii pot simți tristețe, pierdere și dor de părintele cu care nu locuiesc.
    Furie: Copiii pot simți furie față de părinții lor, de sine sau de situația în sine.
    Anxietate: Copiii pot simți anxietate cu privire la viitorul lor, la relația lor cu părinții lor sau la schimbările care vor avea loc în viața lor.
    Retragere: Copiii se pot retrage din activitățile normale și pot deveni mai tăcuți sau izolați.
    Comportament problematic: Copiii pot prezenta comportamente problematice, cum ar fi agresivitatea, tulburările de somn sau de alimentație sau scăderea performanțelor școlare.
    Este important să rețineți că nu există un răspuns corect sau greșit la divorț. Copiii reacționează în moduri diferite și este important să îi susțineți și să le oferiți dragoste și sprijin în această perioadă dificilă.

    Iată câteva sfaturi pentru a ajuta copiii să se adapteze la divorț:

    Vorbiți cu copilul despre divorț. Explicați-i ce se întâmplă într-un mod care să fie potrivit pentru vârsta și nivelul de înțelegere al copilului.
    Ascultați copilul. Permiteți-i copilului să-și exprime sentimentele și să pună întrebări.
    Asigurați-vă că copilul știe că îl iubiți și îl susțineți.
    Oferiți stabilitate și rutină. Copiii au nevoie de stabilitate și rutină pentru a se simți în siguranță.
    Căutați ajutor profesional dacă aveți nevoie. Dacă copilul dumneavoastră prezintă comportamente problematice sau dacă aveți dificultăți în a face față divorțului, căutați ajutorul unui terapeut sau consilier.
    Părinții care divorțează pot face multe pentru a-i ajuta pe copiii lor să se adapteze la această experiență dificilă. Prin comunicare deschisă, dragoste și sprijin, părinții pot ajuta copiii să treacă peste divorț și să se dezvolte în mod sănătos.

    Bard poate să afișeze informații inexacte, inclusiv despre persoane. De aceea,

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

© 2024 Divort TV un proiect Tatal.ro 0745150894 avocat Coltuc Marius - WordPress Theme by WPEnjoy
Exit mobile version